Facebook

Voor meer actualiteit: www.facebook.com/francine.steegs

 

Graphic Transformations

Begin mei 2021ontving ik uit handen van kunstenaar / tentoonstellingsmaker Maria Kapteijns de catalogus van het uitwisselingsproject Graphic Transformations. Ik had de digitale versie al gezien, maar een echt boek is toch veel fijner te bekijken en te lezen. Hopelijk gaat ook de echte tentoonstelling met werk van Nederlandse en Bulgaarse kunstenaars in Sofia nog plaats vinden in de nabije toekomst als de wereld weer open kan. Dit boek is er in elk geval al een voorproefje van.

 


Open atelier 25 april 2021

Zondag 25 april van 12.00 tot 17.00 uur stel ik mijn atelier open voor bezoek. Je moet je wel van tevoren aanmelden voor een tijdslot. Je mag met z’n tweeën komen. Ook de ateliers van mijn collega’s Marieke Peters en Fred Geven zijn die middag te bezoeken.

Vind je het leuk om langs te komen? Stuur me dan een mail en geef ook aan als je aansluitend het atelier van Marieke en / of Fred wilt bezoeken. Ik mail je dan een bevestiging met het tijdstip en de coronaregels.

Voel je welkom! Ik vind het fijn om weer gasten te ontvangen en mijn werk te laten zien.


Nieuw boek Geheugenarchief

Nieuw: Mijn boek “Geheugenarchief”. Ik heb deze lange coronatijd aangegrepen om behalve nieuw werk ook een nieuw boek met mijn werk te maken: 38 bladzijden met een keuze uit recent en minder recent werk. Je kunt het komen bekijken op mijn atelier. Het is te koop voor 30 euro, maar als je een werk van me koopt, krijg je het met korting erbij!


Francine Steegs en Dian van Vugt: Ogenblik

Oktober 2020

“Ogenblik” is een ontmoeting tussen twee kunstenaars en elkaars werk.

De interactie met elkaar en tussen de werken is iets wat beide kunstenaars gemist hebben de afgelopen maanden. Ze willen de stilte doorbreken en gaan de dialoog aan, op zoek naar de raakvlakken en verschillen.

De verschillende beeldtaal van beide kunstenaars levert interessante en onverwachte combinaties op. De aanwezigheid van het ene werk verandert de inhoud van het andere werk, waardoor het samen een nieuwe boodschap uitzendt. Toch blijft elk werk ook zijn eigen individuele lading houden, waardoor een gelaagdheid van betekenissen ontstaat. Hoe je kijkt en waar je oog op valt, bepaalt de context en inhoud. In één ogenblik kan de betekenis zo weer veranderen.

 Over ‘Glashelder’

Willem Twee wil haar makers/huisgenoten graag onder de aandacht brengen. Kunstenaars, vormgevers, architecten en ontwerpers presenteren edurende een maand hun werk achter glas in Willem Twee en in de kast op de kamer van de wethouder onder de naam ‘Glashelder’.  De exposanten zijn allemaal professionals en verbonden aan Willem Twee of uitgenodigd door een kunstenaar werkzaam in Willem Twee. Ze werken in hun atelier of werkplaats en exposeren regelmatig.

 

 


Graphic Transformations


2020 / uitgesteld tot waarschijnlijk 2021 :Graphic Transformations / Prints and artist's books from Bulgaria and the Netherlands - Universiteitsgalerie in Sofia.
Curator is Snezhina Bisserova. De stichting Grafein uit Eindhoven is co-curator bij deze bijzondere tentoonstelling waarin het gebruik van de computer binnen het maken van grafiek centraal staat.
Maria Kapteijns van de stichting Grafein heeft de volgende Nederlandse kunstenaars geselecteerd voor deelname: Peter Kalkowsky, Rogier Arents, Joyce Ennik, Astrid Florentinus, Francine Steegs en Inge van den Thillart.

 


Benefit for Brabant

Ik neem in augustus 2020 deel met twee kleine werken aan de grote groepsexpositie “Benefit for Brabant” bij PARK in Tilburg. Wilhelminapark 53, 5041 ED Tilburg

Kunst in tijden van corona

Het coronavirus en een nieuw provinciebestuur. Het zijn onzekere tijden in het algemeen en voor Noord-Brabant in het bijzonder. Wat ons te wachten staat kunnen we nog niet overzien, wel is duidelijk dat de crisis op vele vlakken in de samenlevingen grote impact heeft. Corona heeft de culturele sector grotendeels verlamd. Als het nieuwe provinciebestuur van Noord-Brabant haar ambities met 'Ons Brabant' op het gebied van cultuur kan realiseren dan zal de verschraling die door corona is ingezet, afgerond worden met het einde van een provinciaal cultuurbeleid.
Veel Brabantse culturele instellingen zullen hun deur moeten sluiten, het vestigingsklimaat zal verarmen en Brabantse kunstenaars zullen een groot deel van hun opdrachtgevers en podia verliezen en daarmee een zeer onzekere toekomst ingaan.

Om specifiek Brabantse kunstenaars een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd organiseert PARK de benefiettentoonstelling BENEFIT FOR BRABANT. Uit meer dan 200 inzendingen is een selectie gemaakt van 138 kunstenaars die ieder twee werken kunnen tonen. De werken zijn te koop.


De nieuwe aarde: The hereafter

Mijn werk “The hereafter” is opgenomen in de longlist van het project “De nieuwe aarde”, een open call van het Bijbels Museum, The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam. Zij deden een oproep aan kunstenaars, dromers en ontwerpers om werk in te zenden met visioenen of verbeeldingen, in een kunstvorm naar keuze, van de nieuwe aarde.

De fictieve landschappen uit de serie “The hereafter” uit 2019 maakte ik al voor de coronacrisis, maar vind ik wel passen in het thema. Het verbeeldt een wereld die er misschien vóór ons bestaan al was of die er na ons resteert of die alleen in ons onderbewustzijn bestaat? Een beeld dat vragen oproept bij de kijker zonder eenduidige antwoorden te geven.

Ruim 260 in Nederland woonachtige kunstenaars stuurden een foto of film van hun kunstwerk in via OpenCall@nieuweaarde.nu. Alle inzendingen worden beoordeeld door een curerende commissie die bepaalt welke kunstwerken geplaatst worden op www.nieuweaarde.nu/inzendingen.

 


etaloge & ikwillem | december 2019 / Spaanse impressies


In het voorjaar van 2019 verbleef ik een maand in een artist in residency in het Spaanse Alicante. Deze werkperiode leidde tot een aantal nieuwe invalshoeken. Portretten van de Spaanse grootmeester Velázquez inspireerden tot een aantal nieuwe werken. Zijn levensgrote portret van Dona Antonia, dat momenteel ook in het Rijksmuseum tentoongesteld wordt, leverde een aantal kleine, geheimzinnige panelen op.Deze portretten en enkele landschappen presenteer ik de hele maand december in een vitrine in de Spiegelzaal en de portiersloge in de hal van de Willem Twee Fabriek, Boschdijkstraat 100 in Den Bosch - willem-twee.nl - open: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.

afbeelding: "Grasvrouw" - 30 x 24 cm , gemengde techniek op miutiplex


Print the city

‘Print the City’ De Melkfabriek,  Guldenvliesstraat 4H - Den Bosch
1 t/m 10 november 2019 Opening op vrijdag 1 november om 17.00 uur
Verder te bezoeken in de weekenden op 2 en 3 en 9 en 10 november van 13.00 tot 17.00 uur.

Groepsexpositie van grafisch werk van verschillende kunstenaars die in Den Bosch wonen/werken. Elke kunstenaar laat één prent zien. Al deze prenten zullen ook worden uitgevoerd in risodruk.
De tentoonstelling is onderdeel van ‘Parariso’: een festival rondom de risotechniek, georganiseerd door het Grafisch Atelier Den Bosch.
Klik hier voor meer info

 afbeelding: Ochtendmist in het Bossche Broek, zeefdruk op hout, 24 x 35 cm

 


werkperiode in Callosa d’en Sarrià

Mijn werkperiode in Callosa d’en Sarrià zit er weer op.
In het voorjaar werkte ik een maand lang in een residentie van de Foundation Knecht-Drenth in Spanje. In dit slaperige Spaanse stadje Callosa d’en Sarrià is NIETS te doen, zodat je je helemaal kunt richten op je werk.  Ik had er en heerlijke tijd en heb me laten inspireren door de kleuren van het land en de structuren op muren en gebouwen. In het atelier heb ik vooral veel geëxperimenteerd met schildertechnieken en ondergronden. 


Zondag 17 maart 2019 Open Dag

Op zondag 17 maart   van 12.00 tot 17.00 uur stel ik mijn atelier in de Willem II Fabriek open voor publiek, samen met de ateliers van collega-kunstenaars Marieke Peters, Fred Geven, Marijke Buddendijk en Paul Corvers.
Ik exposeer in mijn atelier een selectie van  recent werk en ik vind het leuk jou dat te laten zien. Van harte welkom!


Voorbij het venster – World Art Delft 1 juli t/m 2 september 2018

Op zondag 1 juli om 15.00 uur opent de tentoonstelling “Voorbij het venster” bij WAD Delft.

Een tentoonstelling van een groep kunstenaars die geïntrigeerd zijn door een  landschap ergens in de wereld.  Met werk van Jessica Knoot, Susan de Boer, Frans Beerens, José op ten Berg, Paula Kouwenhoven, Jan Radersma en Francine Steegs.

 

World Art Delft Rotterdamseweg 205 – 2629 HD Delft

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Portretten expo

World Art Delft nodigt u uit voor de opening van de tentoonstelling

PORTRETTEN

op zondag 8 april 2018 om 15.00 uur
21 kunstenaars zijn door curator Jan Radersma geselecteerd voor dit project:

Giovanni Dalessi, Jan van den Dungen, Clasien de l'Ecluse, Ria Franc, Donnie Gerhardus, Marian Gerrits, Hanneke Gommers, Sophie Heijkoop,
Marianne van Hest, Monique Klaassens, Claudia van der Linde, Els Otten, Marisa Polin, Anne Roorda, Francine Steegs, Gert Strengholt, Bianca Tangande, Herman Tjepkema, Douwe Vosselman, Lys Vosselman, Jan Vosters

World Art Delft – 8 april t/m 27 mei 2018
Rotterdamseweg 205, 2629 HD Delft
015 2565589

Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 – 17 uur


Overzee

Inspiration from abroad
Jessica Knoot, José op ten Berg en Francine Steegs verbleven in 2017 op een plek die hun inspireerde tot nieuw werk. Jessica verbleef in Wales, José op zee en Spitsbergen en Francine werkte aan de westkust van Ierland.

In het weekend van 23, 24 en 25 maart 2018 laten zij een overzicht zien van het werk dat daaruit voortkwam. Tijdens de opening op vrijdag 23 maart om 16.00 uur geven de kunstenaars een korte toelichting bij hun werk.

DOCK 5340, De Gruyterfabriek - ingang N (achterzijde)
Veemarktkade 8 - 5222 AE Den Bosch.
De route op het terrein van de Gruyterfabriek is aangegeven met ballonnen.

Openingstijden: Vrijdag 23 maart vanaf 16.00 uur.
Zaterdag 24 en zondag 25 maart van 14.00 tot 17.00 uur.

 


LUILUI

Vanaf september 2017 is mijn werk te zien en te koop via de conceptstore LUILUI in de Kruisstraat 10A  in 's-Hertogenbosch. LuiLui (voorheen Galerie Vennix in de Verwerstraat) is een winkel met kunst (veelal op klein formaat)  en tweedehands boeken van A kwaliteit. 

Openingstijden woensdag, vrijdag en zaterdag 10.00 - 18.00 uur
donderdag 10.00 - 21.00 uur en zondag 12.00 - 17.00 uur


Polranny Pirates, april 2017

De hele maand april verbleef ik in het kunstenaarshuis van de stichting Polranny Pirates aan de Westkust van Ierland.
Het bleek een heerlijke plek om te schilderen en om indrukken op te doen van het weidse en imposante landschap van Achill Island. Ik maakte er een grote serie landschapsimpressies.


Kleintje Kunst Cadeau

Momenteel werk ik aan een serie kleine zeefdrukken op triplex speciaal geschikt als cadeau voor jezelf of voor een ander.

De paneeltjes op A6 en op A5 formaat zitten verpakt in een handig doosje, vormgegeven door ontwerper Jan veenman.

De hele serie staat afgebeeld onder de rubriek Werken.

Interesse? Neem dan contact op via post@francinesteegs.nl of bel me op 06-53886553


Duits-Nederlandse Grafiekbeurs 2017

Van 3 t/m 5 maart sta ik met mijn grafische werk op de Duits-Nederlandse Grafiekbeurs 2017.
Sinds 1988 wordt deze Grafiekbeurs in Borken georganiseerd. De wens van de organisatoren is het om de wederzijdse culturele uitwisselingen met de buurlanden te bevorderen, maar ook om een actueel overzicht te geven van de verschillende mogelijkheden van de grafische kunst. Het spectrum rijkt van seriële drukgrafiek (houtsneden, etsen, gravures, litho's, linosneden en zeefdrukken enz.) tot kunstboeken en is uitgebreid met tekeningen, mixed media en fotografie.
In circa 70 expositiestands kunnen kunstenaars, galeriehouders, kunstverenigingen, boekhandelaren en fotografen uit Duitsland en Nederland hun werken presenteren. De deelnemers werden geselecteerd door een vakkundige jury.

Stadthalle Vennehof - Am Vennehof 1 - 46325 Borken - Duitsland


Fabriekswerk

FABRIEKSWERK - kunstenaars uit de Willem II Fabriek
Zaterdag 14 januari 2017 om 16.00 uur start de expositie “Fabriekswerk” met werk van kunstenaars uit de Willem II Fabriek in de nieuwe spiegelzaal op de begane grond van de Willem II Fabriek.
Het is een zeer gevarieerde tentoonstelling geworden en ik laat er mijn meest recente werk zien.
De tentoonstelling is daarna dagelijks te bekijken t/m 29 januari 2017. Ingang Boschdijkstraat 100 (tegenover de Verkadefabriek)
www.willem2fabriek.nl


LAST CALL


Op uitnodiging neem ik deel aan een korte tentoonstelling in Kunsthal Boschveld in de Vughterstraat 234 in Den Bosch.
Aanleiding is het einde van het verblijf van de Kunsthal op deze locatie per 15 december 2016.
Voordat het zo ver is organiseert Kunsthal Boschveld een laatste flits tentoonstelling, een feest van en voor kunst met kunstenaars en kunstliefhebbers en vrienden van Kunsthal Boschveld van woensdag 23 tot en met zondag 27 november.
Ik neem deel met mijn meest recente werk: “Memento”, een drieluik.
Opening woensdag 23 november om 19.30 uur.


 www.kunsthalboschveld.nl


Van Aquatint tot Zeefdruk

World Trade Center Art Gallery Rotterdam
Ingang via De Meent 132 B en Beursplein 37
3011 JS Rotterdam
www.wtcartgallery.nl

2 oktober – 30 oktober 2016
Open op vrijdag t/m zondag van 12.30 tot 17.30 uur
En op afspraak 010-405 17 81