Facebook

Voor meer actualiteit: www.facebook.com/francine.steegs

 

Atelierroute 2023 Den Bosch,15e editie

In het weekend van 30 september en 1 oktober vindt de 15e editie plaats van de OPEN ATELIERS DEN BOSCH. Je kunt dan in de hele stad een bezoek brengen aan zowel individuele ateliers als ateliergebouwen met meerdere ateliers. Ook in de Willem Twee Fabriek ben je welkom in mijn atelier en dat van enkele collega’s.

Openingstijden: zaterdag 30 september en zondag 1 oktober van 11:00 - 17:30 uur | gratis toegang

Dat weekend vindt er bovendien een begeleidende tentoonstelling plaats - STEDELIJKE KUNSTENAARS IX - in een voormalige school aan de Aartshertogenlaan 23 Den Bosch. Deze expositie is daarna ook nog te bezoeken van dinsdag 3 t/m vrijdag 6 oktober van 11:00 - 17:30 uur.


De prent - sleutel voor eigentijdse grafiek

 

Verlengd tot 12 maart 2023 !

Op uitnodiging van Het Grafiekplatform neem ik deel aan een project waarin kunstenaars zich verdiepen in de prentencollectie van museum t Oude Slot in Veldhoven.

Elke kunstenaar maakte een keuze voor een prent en reageerde daarop met een eigen hedendaagse (grafische)interpretatie.
Het resultaat van deze ontmoeting van verleden en heden is te zien in een grote, gevarieerde expositie van de nieuwe werken in combinatie met de prenten ut de 17e t/m 19e eeuw die als inspiratiebron hebben gediend. Hiermee is de prentencollectie een sleutel voor eigentijdse grafiek geworden. Bij de expositie verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met de geëxposeerde werken en achtergrondinformatie.

Mijn werk is uitgekozen voor het affiche van de tentoonstelling.

11 september t/m 27 november

Museum ‘t Oude slot
Hemelrijken 6 5502 HM Veldhoven


openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.


Een verte voorbij onze ogen

 

Vanaf 9 juli  t/m 29 september 2022 is er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een tentoonstelling te zien van mijn werk. Ik toon er  een uitgebreid overzicht van mijn schilderijen en zeefdrukken met landschappen en portretten onder de titel Een verte voorbij onze ogen.

Deze titel verwijst naar een gedicht van Rutger Kopland over tijd, een onderwerp dat een belangrijke rol speelt in mijn werk.

 

Uit het gedicht van Kopland:

 zoals Rembrandt kijkt op de laatste portretten

 van zichzelf alsof hij ziet waar hij heengaat

 een verte voorbij onze ogen

 


Het woud dat ziet


Een expositie met natuur- en landschapsimpressies van:

Francine Steegs / Fred Geven / Roos Terra / José op ten Berg / Puck Willaarts

30 april t/m 10 juni 2022
Opening zaterdag 30 april 16:00 uur
Met een inleiding van Francine Steegs
en landschapspoëzie van Han Leeferink

KEG-expo
Cultureel Centrum ‘t Spectrum
Steeg 9 5482 WN Schijndel
Te bezoeken op maandag t/m vrijdag 10-20 uur

 


Benefiet voor Brabant vanaf 29 januari 2022 weer open.

 

Het kan weer: Een tentoonstelling bezoeken en kunst kopen!

100 professionele kunstenaars uit Brabant verkopen hun werk. Tijdens de moeilijke Corona periode steekt het Albert van Abbehuis Brabantse kunstenaars een hart onder de riem. Het was gepland als kersteditie, maar na een dag open voor publiek was het weer afgelopen! Nu komt er gelukkig een herkansing: Op zaterdag 29 januari opent deze mooie tentoonstelling wederom de deuren voor u. Met een boeiend kunstoverzicht van betaalbare “juweeltjes”.

Het van Abbehuis is gratis toegankelijk en van donderdag-zondag geopend van 13.00-17.00 uur, tot en met 20 februari. Albert van Abbehuis – Bilderdijklaan 19 – Eindhoven (tegenover het Van Abbemuseum)

 


Een drukte van belang....

Ook werk van mij is te zien op deze groepsexpositie van 30 grafische kunstenaars.

Kunstpodium K26 - Kruisstraat 26 in Oss - 23 september t/m 31 oktober 2021.

Te bezoeken van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Nieuw boek 2021 Geheugenarchief

Nieuw: Mijn boek “Geheugenarchief”. Ik heb deze lange coronatijd aangegrepen om behalve nieuw werk ook een nieuw boek met mijn werk te maken: 38 bladzijden met een keuze uit recent en minder recent werk. Je kunt het komen bekijken op mijn atelier. Het is te koop voor 30 euro.!


Graphic Transformations

Begin mei 2021ontving ik uit handen van kunstenaar / tentoonstellingsmaker Maria Kapteijns de catalogus van het uitwisselingsproject Graphic Transformations. Ik had de digitale versie al gezien, maar een echt boek is toch veel fijner te bekijken en te lezen. Hopelijk gaat ook de echte tentoonstelling met werk van Nederlandse en Bulgaarse kunstenaars in Sofia nog plaats vinden in de nabije toekomst als de wereld weer open kan. Dit boek is er in elk geval al een voorproefje van.

 


Francine Steegs en Dian van Vugt: Ogenblik

Oktober 2020

“Ogenblik” is een ontmoeting tussen twee kunstenaars en elkaars werk.

De interactie met elkaar en tussen de werken is iets wat beide kunstenaars gemist hebben de afgelopen maanden. Ze willen de stilte doorbreken en gaan de dialoog aan, op zoek naar de raakvlakken en verschillen.

De verschillende beeldtaal van beide kunstenaars levert interessante en onverwachte combinaties op. De aanwezigheid van het ene werk verandert de inhoud van het andere werk, waardoor het samen een nieuwe boodschap uitzendt. Toch blijft elk werk ook zijn eigen individuele lading houden, waardoor een gelaagdheid van betekenissen ontstaat. Hoe je kijkt en waar je oog op valt, bepaalt de context en inhoud. In één ogenblik kan de betekenis zo weer veranderen.

 


Graphic Transformations


2020 / uitgesteld tot waarschijnlijk 2021 :Graphic Transformations / Prints and artist's books from Bulgaria and the Netherlands - Universiteitsgalerie in Sofia.
Curator is Snezhina Bisserova. De stichting Grafein uit Eindhoven is co-curator bij deze bijzondere tentoonstelling waarin het gebruik van de computer binnen het maken van grafiek centraal staat.
Maria Kapteijns van de stichting Grafein heeft de volgende Nederlandse kunstenaars geselecteerd voor deelname: Peter Kalkowsky, Rogier Arents, Joyce Ennik, Astrid Florentinus, Francine Steegs en Inge van den Thillart.

 


De nieuwe aarde: The hereafter

Mijn werk “The hereafter” is opgenomen in de longlist van het project “De nieuwe aarde”, een open call van het Bijbels Museum, The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam. Zij deden een oproep aan kunstenaars, dromers en ontwerpers om werk in te zenden met visioenen of verbeeldingen, in een kunstvorm naar keuze, van de nieuwe aarde.

De fictieve landschappen uit de serie “The hereafter” uit 2019 maakte ik al voor de coronacrisis, maar vind ik wel passen in het thema. Het verbeeldt een wereld die er misschien vóór ons bestaan al was of die er na ons resteert of die alleen in ons onderbewustzijn bestaat? Een beeld dat vragen oproept bij de kijker zonder eenduidige antwoorden te geven.

Ruim 260 in Nederland woonachtige kunstenaars stuurden een foto of film van hun kunstwerk in via OpenCall@nieuweaarde.nu. Alle inzendingen worden beoordeeld door een curerende commissie die bepaalt welke kunstwerken geplaatst worden op www.nieuweaarde.nu/inzendingen.

 


etaloge & ikwillem | december 2019 / Spaanse impressies


In het voorjaar van 2019 verbleef ik een maand in een artist in residency in het Spaanse Alicante. Deze werkperiode leidde tot een aantal nieuwe invalshoeken. Portretten van de Spaanse grootmeester Velázquez inspireerden tot een aantal nieuwe werken. Zijn levensgrote portret van Dona Antonia, dat momenteel ook in het Rijksmuseum tentoongesteld wordt, leverde een aantal kleine, geheimzinnige panelen op.Deze portretten en enkele landschappen presenteer ik de hele maand december in een vitrine in de Spiegelzaal en de portiersloge in de hal van de Willem Twee Fabriek, Boschdijkstraat 100 in Den Bosch - willem-twee.nl - open: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.

afbeelding: "Grasvrouw" - 30 x 24 cm , gemengde techniek op miutiplex


werkperiode in Callosa d’en Sarrià

Mijn werkperiode in Callosa d’en Sarrià zit er weer op.
In het voorjaar werkte ik een maand lang in een residentie van de Foundation Knecht-Drenth in Spanje. In dit slaperige Spaanse stadje Callosa d’en Sarrià is NIETS te doen, zodat je je helemaal kunt richten op je werk.  Ik had er en heerlijke tijd en heb me laten inspireren door de kleuren van het land en de structuren op muren en gebouwen. In het atelier heb ik vooral veel geëxperimenteerd met schildertechnieken en ondergronden. 


Uitzicht in de "IK Willem" in december

De “Ikwillem” is een presentatievitrine in de Spiegelzaal van de Willem II Fabriek, bij de ingang aan de Boschdijkstraat 100 in Den Bosch. In de maand december presenteer ik hier een keuze uit mijn Ierse en Nederlandse landschappen en enkele kleine gedrukte portretten op paneel.

Openingstijden: Van 1 december t/m 30 december 2018 - Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur - zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur - Op eerste kerstdag gesloten

www.willem-twee.nl 

 


Fabriekswerk in de "Etaloge"

De Etaloge  functioneerde in het begin van de vorige eeuw als portiersloge van de Willem II sigarenfabriek. In de maand december breng ik hier een hommage aan het heden en verleden van de fabriek met  een verzameling beschilderde sigarendoosjes en bedrukte paneeltjes. De doosjes vormen  een sfeervolle en geheimzinnige omlijsting van landschappen en portretten en verwijzen tegelijkertijd naar de geschiedenis van deze plek in dit industriële erfgoed.

Openingstijden: Van 1 december t/m 30 december 2018 - Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur - zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur - Op eerste kerstdag gesloten

www.willem-twee.nl 


Voorbij het venster – World Art Delft 1 juli t/m 2 september 2018

Op zondag 1 juli om 15.00 uur opent de tentoonstelling “Voorbij het venster” bij WAD Delft.

Een tentoonstelling van een groep kunstenaars die geïntrigeerd zijn door een  landschap ergens in de wereld.  Met werk van Jessica Knoot, Susan de Boer, Frans Beerens, José op ten Berg, Paula Kouwenhoven, Jan Radersma en Francine Steegs.

 

World Art Delft Rotterdamseweg 205 – 2629 HD Delft

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Ierse landschappen

Geinspireerd door het ierse landschap, maar ook door de veranderende hollandse luchten, werk ik aan een grote serie impressies. Vooralsnog alleen te zien in mijn atelier en soms een glimp op facebook!


Stockverkoop

Zondag 25 juni Stockverkoop Willem II Fabriek Den Bosch
 Denk aan een platenbeurs, maar dan voor grafiek. Meer dan 40 makers bieden hun werk aan voor mooie prijzen. Kom snuffelen! Leuk detail; alle makers zijn zelf aanwezig. Willem II Fabriek – Boschdijkstraat 100 – Den Bosch – zondag 25 juni van 11.00 tot 17.00 uur.
Ik sta op deze markt met grote en kleine zeefdrukken uit mijn voorraad voor kleine prijzen vanaf 50 euro en de recente  -Kleintje Kunst Cadeaux-.
De werken zijn ter plekke contant of per pin te betalen en meteen mee te nemen. 
Kunst kopen is leuk!


Polranny Pirates, april 2017

De hele maand april verbleef ik in het kunstenaarshuis van de stichting Polranny Pirates aan de Westkust van Ierland.
Het bleek een heerlijke plek om te schilderen en om indrukken op te doen van het weidse en imposante landschap van Achill Island. Ik maakte er een grote serie landschapsimpressies.


Kleintje Kunst Cadeau

Momenteel werk ik aan een serie kleine zeefdrukken op triplex speciaal geschikt als cadeau voor jezelf of voor een ander.

De paneeltjes op A6 en op A5 formaat zitten verpakt in een handig doosje, vormgegeven door ontwerper Jan veenman.

De hele serie staat afgebeeld onder de rubriek Werken.

Interesse? Neem dan contact op via post@francinesteegs.nl of bel me op 06-53886553


Duits-Nederlandse Grafiekbeurs 2017

Van 3 t/m 5 maart sta ik met mijn grafische werk op de Duits-Nederlandse Grafiekbeurs 2017.
Sinds 1988 wordt deze Grafiekbeurs in Borken georganiseerd. De wens van de organisatoren is het om de wederzijdse culturele uitwisselingen met de buurlanden te bevorderen, maar ook om een actueel overzicht te geven van de verschillende mogelijkheden van de grafische kunst. Het spectrum rijkt van seriële drukgrafiek (houtsneden, etsen, gravures, litho's, linosneden en zeefdrukken enz.) tot kunstboeken en is uitgebreid met tekeningen, mixed media en fotografie.
In circa 70 expositiestands kunnen kunstenaars, galeriehouders, kunstverenigingen, boekhandelaren en fotografen uit Duitsland en Nederland hun werken presenteren. De deelnemers werden geselecteerd door een vakkundige jury.

Stadthalle Vennehof - Am Vennehof 1 - 46325 Borken - Duitsland


Fabriekswerk

FABRIEKSWERK - kunstenaars uit de Willem II Fabriek
Zaterdag 14 januari 2017 om 16.00 uur start de expositie “Fabriekswerk” met werk van kunstenaars uit de Willem II Fabriek in de nieuwe spiegelzaal op de begane grond van de Willem II Fabriek.
Het is een zeer gevarieerde tentoonstelling geworden en ik laat er mijn meest recente werk zien.
De tentoonstelling is daarna dagelijks te bekijken t/m 29 januari 2017. Ingang Boschdijkstraat 100 (tegenover de Verkadefabriek)
www.willem2fabriek.nl


LAST CALL


Op uitnodiging neem ik deel aan een korte tentoonstelling in Kunsthal Boschveld in de Vughterstraat 234 in Den Bosch.
Aanleiding is het einde van het verblijf van de Kunsthal op deze locatie per 15 december 2016.
Voordat het zo ver is organiseert Kunsthal Boschveld een laatste flits tentoonstelling, een feest van en voor kunst met kunstenaars en kunstliefhebbers en vrienden van Kunsthal Boschveld van woensdag 23 tot en met zondag 27 november.
Ik neem deel met mijn meest recente werk: “Memento”, een drieluik.
Opening woensdag 23 november om 19.30 uur.


 www.kunsthalboschveld.nl